Hrskavi polpete od tikvica s kremastim dipom

Hrskavi polpete od tikvica s kremastim dipom

Sastojci

Polpete:

  • 1 kg tikvica
  • 1 srednji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g krušnih mrvica
  • 150 g ribanog gauda sira
  • 2 jaja
  • žlica sitno sjeckanog peršina
  • sol, papar i mediteranska mješavina začina
  • ulje ili maslac za pečenje

Dip od kiselog vrhnja:

  • 1 posuda kiselog vrhnja
  • 3–4 žlice majoneze (po ukusu)
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • sol i papar

Priprema

  1. Tikvice: Ogulite i naribajte tikvice, posolite ih i ostavite oko 30 minuta da puste vodu. Dobro ih ocijedite.
  2. Luk i češnjak: Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk, pred kraj dodajte češnjak samo da pusti miris. Ohladite smjesu.
  3. Smjesa: U zdjeli pomiješajte ocijeđene tikvice, dinstani luk i češnjak, krušne mrvice, sir, jaja, peršin i začine. Ako je pregusto, dodajte malo brašna. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  4. Pečenje: Oblikujte polpete i pržite ih na srednje jakoj vatri u plitkom ulju ili maslacu dok ne postanu zlatno-smeđe. Po želji ih prije pečenja uvaljajte u dodatne mrvice (dobit ćete hrskaviju koricu, ali će upiti malo više masnoće).

Priprema dipa

  1. U manjoj zdjelici dobro promiješajte kiselo vrhnje, majonezu, češnjak, sol i papar. Ostavite da se okusi povežu.
  2. Poslužite uz polpete, najbolje mlake ili na sobnoj temperaturi. Uz njih odličan izbor čini i tzatziki ili miješana salata s fetom.
  3. Opcija: Polpete možete kratko zapeci u pećnici prelivene otopljenim maslacem za dodatnu sočnost i zlatnu boju.