Sastojci
Polpete:
- 1 kg tikvica
- 1 srednji luk
- 1 češanj češnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 150 g ribanog gauda sira
- 2 jaja
- žlica sitno sjeckanog peršina
- sol, papar i mediteranska mješavina začina
- ulje ili maslac za pečenje
Dip od kiselog vrhnja:
- 1 posuda kiselog vrhnja
- 3–4 žlice majoneze (po ukusu)
- 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
- sol i papar
Priprema
- Tikvice: Ogulite i naribajte tikvice, posolite ih i ostavite oko 30 minuta da puste vodu. Dobro ih ocijedite.
- Luk i češnjak: Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk, pred kraj dodajte češnjak samo da pusti miris. Ohladite smjesu.
- Smjesa: U zdjeli pomiješajte ocijeđene tikvice, dinstani luk i češnjak, krušne mrvice, sir, jaja, peršin i začine. Ako je pregusto, dodajte malo brašna. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Pečenje: Oblikujte polpete i pržite ih na srednje jakoj vatri u plitkom ulju ili maslacu dok ne postanu zlatno-smeđe. Po želji ih prije pečenja uvaljajte u dodatne mrvice (dobit ćete hrskaviju koricu, ali će upiti malo više masnoće).
Priprema dipa
- U manjoj zdjelici dobro promiješajte kiselo vrhnje, majonezu, češnjak, sol i papar. Ostavite da se okusi povežu.
- Poslužite uz polpete, najbolje mlake ili na sobnoj temperaturi. Uz njih odličan izbor čini i tzatziki ili miješana salata s fetom.
- Opcija: Polpete možete kratko zapeci u pećnici prelivene otopljenim maslacem za dodatnu sočnost i zlatnu boju.