Klasični špageti s bogatim umakom od mesa

Klasični špageti s bogatim umakom od mesa

Sastojci (za 6 osoba)

Umak:

  • 500 g mljevenog mesa (mješavina teletine i svinjetine)
  • 4–5 glavica crvenog luka
  • malo ulja
  • sol, papar, origano, lovorov list (po ukusu)
  • 200 ml pasirane rajčice (domaća ako imate)
  • malo vode po potrebi

Još je potrebno:

  • 1 pakiranje tankih špageta (npr. Barilla br. 3)
  • naribani sir po izboru (npr. kačkavalj)

Priprema

U veću tavu dodajte 2–3 žlice ulja i nasjeckani crveni luk. Lagano posolite kako bi luk pustio vlagu i pirjajte ga na srednje jakoj vatri. Luk ne smije dobiti boju – cilj je da ostane svijetao i omekša. Dodavajte malo po malo vode i nastavite dinstati oko 20 minuta, sve dok ne postane posve mekan.

Kad je luk gotov, dodajte mljeveno meso i sve začine koje volite. Promiješajte, kratko propržite pa ulijte oko dvije čaše vode. Pokrijte djelomično i ostavite da se lagano kuha na slaboj vatri otprilike sat do sat i pol. Po potrebi dolijevajte još malo vode, ali nemojte pretjerati – cilj je gusti, aromatični umak.

Pred kraj kuhanja umiješajte pasiranu rajčicu. Skinite poklopac i nastavite kuhati na laganoj vatri još dvadesetak minuta uz često miješanje, kako se umak ne bi zalijepio. Voda treba ispariti, a umak ostati gust i sočan.

Špagete skuhajte u velikom loncu kipuće vode s malo soli i ulja. Kad voda zakipi, dodajte tjesteninu i kuhajte 5 minuta (Barilla br. 3 obično ne treba duže). Kad su gotove, odmah ih procijedite i isperite pod mlazom hladne vode.

Poslužite špagete na tanjuru, prelijte ih obilato mesnim umakom i naribajte malo sira po vrhu. Poslužite toplo.