Dvobojni čokoladni kuglof iz kalupa

Dvobojni čokoladni kuglof iz kalupa

Sastojci (za 8 osoba)

  • 10 žlica glatkog brašna
  • 10 žlica kristal šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 10 žlica ulja
  • 10 žlica mlijeka
  • 2 cijela jaja
  • 2–3 žlice kakaa u prahu (ovisno o ukusu)

Priprema

U veću zdjelu ubacite suhe sastojke: brašno, šećer i prašak za pecivo. Nije nužno miješati unaprijed, jer se sve ionako spaja kasnije.

Dodajte tekuće komponente – ulje, mlijeko i jaja. Jaja dodajte cijela, bez odvajanja bjelanjaka od žumanjaka. Sve skupa sjedinite pomoću pjenjače, miksera ili obične kuhinjske žlice dok ne dobijete glatku masu.

Kad je smjesa ujednačena, razdijelite je na dva jednaka dijela. Prvu polovicu odmah prelijte u prethodno namašćen kalup za kuglof (koristite ulje ili otopljeni maslac).

U drugi dio umiješajte kakao. Količinu prilagodite ovisno koliko čokoladni želite da kuglof bude – dvije žlice za lagani okus, tri ako želite intenzivniji čokoladni sloj.

Čokoladnu smjesu ulijte preko prve u kalupu. Kako biste postigli prepoznatljiv mramorni efekt, lagano zarežite smjesu vilicom u spiralu – jedan do dva pokreta su dovoljna.

Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite između 30 i 45 minuta, ovisno o pećnici – provjerite čačkalicom.

Posluživanje

Kada se kuglof ohladi, pospite ga šećerom u prahu ili ga obogatite glazurom od otopljene tamne čokolade. Narežite na šnite i poslužite uz kavu ili čaj.