Dagnje u domaćem bijelom umaku s vinom i prezlom
Sastojci
- 1 kg svježih dagnji
- 4 do 5 režnjeva češnjaka
- vezica svježeg peršina
- 1,5 dcl bijelog vina
- maslinovo ulje (tek da pokrije dno lonca)
- krušne mrvice (prezla), po potrebi
Priprema
Prvo dobro očistite dagnje – uklonite končiće i oribajte ljuske četkicom pod mlazom hladne vode. Kada završite, ocijedite vodu i stavite školjke u zdjelu. Poklopite i stavite u frižider dok ne pripremite osnovu za buzaru.
Češnjak i peršin usitnite nožem. U lonac ulijte toliko maslinovog ulja da lagano prekrije dno. Na blagoj vatri zagrijte ulje i dodajte češnjak. Kratko ga prepržite – pazite da ne posmeđi. Ubacite peršin i sve zajedno kratko prodinstajte.
Izvadite dagnje iz frižidera, ponovno ocijedite ako je ostalo vode. Ubacite ih u lonac s uljem, češnjakom i peršinom. Sve dobro promiješajte da se okusi prožmu. Poklopite i nemojte dodavati sol – školjke će same dati potrebnu slanost.
Povremeno promiješajte. Kada se dagnje počnu otvarati, zalijte ih s bijelim vinom i opet nježno promiješajte. Ostavite poklopljeno još nekoliko minuta da alkohol ispari i da se razviju svi okusi.
U sredinu lonca napravite malu udubinu i u nju dodajte krušne mrvice. Lagano ih umiješajte kuhačom u saft – mrvice će zgusnuti umak. Nakon toga sve zajedno još jednom dobro promiješajte i ostavite poklopljeno jednu minutu.
Kad su sve školjke otvorene, ugasite vatru. Poslužite odmah dok je toplo, s malo kruha sa strane za umakanje u saft.