Autentična helenska salata s fetom i maslinama
Sastojci (za 4 osobe)
- 400 g feta sira
- 1 veliki svježi krastavac (ili 2 manja)
- 2 veće rajčice
- 1 krupna paprika babura (crvena ili zelena)
- 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
- 150 g maslina (po izboru)
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- origano po ukusu
Priprema
Ljubičasti luk narežite na tanke polumjesece. Papriku operite i izrežite na tanke trakice. Rajčice narežite na kolutove, a zatim ih prepolovite. Krastavac također narežite na tanke kolutove.
U velikoj zdjeli ili tanjuru slojevito slažite povrće. Prvo rasporedite krastavce, lagano posolite, pokapajte s malo maslinova ulja. Zatim dodajte rajčice, opet posolite, dodajte ulje i pospite origanom. Slijedi sloj paprike – ponovite začinjavanje. Zatim rasporedite masline. Sve lagano promiješajte, pazeći da ne zgnječite povrće.
Na vrh stavite komade feta sira. Posipajte ih origanom i pokapajte još malo maslinovim uljem. Tako pripremljena salata odmah je spremna za posluživanje.
Posluživanje
Ovaj način slaganja posebno lijepo izgleda kad imate goste. Za svakodnevno serviranje možete nasjeckati fetu na kockice i sve sastojke izmiješati. Vrstu maslina prilagodite svom ukusu. Ako imate tanke, duguljaste krastavce s nježnom korom – oni su najbolji. Iako nije tradicionalno, ja često dodam i malo vinskog octa za dodatnu svježinu.