Zapečena musaka s krompirom i mesom – klasičan domaći ručak

Zapečena musaka

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 1 kg krompira (narezanog na kolutove)
  • so, biber, vegeta – po ukusu
  • po želji: kumin i sjeckani peršun

Za preljev:

  • 3 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl pavlake (kisele ili neutralne)

Priprema

  1. Luk sitno nasjeckajte i kratko prodinstajte na malo ulja. Zatim dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i začinite po želji. Pirjajte nekoliko minuta dok meso ne omekša.
  2. Krompir ogulite, operite i narežite na tanke kolutove. Posolite ga, dodajte malo ulja i lagano promiješajte.
  3. Nauljite tepsiju i složite prvi sloj krompira, tako da pokrijete dno. Preko krompira rasporedite pripremljeno meso, zatim ponovno sloj krompira. Ako koristite manju posudu, možete redati slojeve naizmjenično dok ne potrošite sve sastojke.
  4. Prelijte sve s oko 2 dcl tople vode. Stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite na 220 °C oko 40 minuta.
  5. Pred kraj pečenja pripremite preljev: umutite jaja s mlijekom i pavlakom. Izvadite musaku iz rerne, prelijte smjesom i vratite da se zapeče još nekoliko minuta dok površina ne dobije zlatnu boju.
  6. Gotovu musaku ostavite da se malo ohladi prije rezanja – tako će se lakše izrezati i zadržati oblik.