Sastojci (za 4 osobe)
- 500 g paprika
- 500 g zrelih rajčica
- 1 veća glavica luka
- 5 žlica ulja
- 1 žličica šećera
- sol po ukusu
- mljeveni crni papar (Vegeta Maestro)
- 1 žlica Vegete
Priprema
- Paprike očistite od sjemenki i narežite ih na manje komade. Luk narežite na tanke listiće, a rajčice ogulite, odstranite sjemenke i narežite na komadiće.
- U širokoj tavi zagrijte ulje i na njemu lagano propržite luk dok ne postane staklast. Umiješajte šećer i kratko pirjajte.
- Dodajte narezanu papriku, promiješajte i ostavite da lagano omekša.
- Kada paprika postane podatna, dodajte pripremljene rajčice i žlicu Vegete. Nastavite pirjati uz povremeno miješanje sve dok višak tekućine ne ispari.
- Na kraju začinite prema ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom.
Sataraš možete poslužiti kao toplo predjelo, samostalan lagani obrok ili kao prilog uz mesna jela i rižu.
Savjet
Ako volite dodatni sloj okusa, umiješajte malo sojinog umaka. Za najbolje rezultate koristite široku tavu – tako će povrće zadržati oblik, a sokovi brzo ispariti.
Zamrzavanje
Jelo možete pripremiti unaprijed i zamrznuti. Nemojte soliti ni papriti prije zamrzavanja. Nakon što se ohladi, podijelite ga u manje posude i čuvajte u zamrzivaču do 60 dana. Za podgrijavanje, ostavite da se preko noći otopi u hladnjaku, a zatim zagrijte na štednjaku ili u pećnici s poklopcem.