Sastojci
- 2 kg svježih rajčica (ili 1 konzerva sjeckane rajčice Podravka za zimu)
- 4 češnja češnjaka
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1 žlica šećera
- Sol i papar po potrebi
- Bosiljak i origano po želji
Priprema
1. Ako koristite svježe rajčice, operite ih i zarežite pri vrhu nožem, a zatim ih potopite u kipuću vodu na 1-2 minute. Izvadite ih i prelijte hladnom vodom, što omogućava lakše guljenje kožice.
2. Oguljene rajčice sitno nasjeckajte.
3. Na hladno maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak. Kada zamiriši, dodajte nasjeckanu rajčicu, šećer, sol i papar, te sve dobro promiješajte. Količina soli i šećera ovisi o kiselosti rajčica, pa ih prilagodite prema okusu.
4. Pirjajte umak na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok suvišna tekućina ne ispari i umak postane gust. Ovo traje najmanje 1 sat, pa je dobro pripremiti veću količinu.
5. U gotov umak dodajte origano i bosiljak po želji.
6. Umak možete odmah upotrijebiti, a ostatak zamrznuti. Čuvajte ga u hladnjaku, gdje može trajati nekoliko tjedana.
7. Za brz obrok, skuhajte tjesteninu, rižu, palentu ili njoke, te prelijte s pripremljenom šalšom. Također, može se koristiti kao podloga za buzaru, brudet i gulaš. Dodajte masline, pirjane šampinjone, ocijeđenu tunu ili srdele za još bolji umak.
Uživajte!