Sočne polpete od mljevenog mesa s umakom od rajčice

Sočne polpete od mljevenog mesa

Sastojci

Za polpete:

  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 kapula
  • 3-4 režnja češnjaka
  • Peršin po ukusu
  • 1 veća feta starog kruha bez kore
  • Malo mlijeka (za kruh)
  • Sol, papar po ukusu
  • Brašno za uvaljati polpete
  • Suncokretovo ulje za prženje

Za umak od rajčice:

  • 2 žlice ulja
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna (ne prepune)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1/2 žličice soli
  • 200-220 ml vode

Priprema

1. Starom kruhu izvadite sredinu, namočite je u malo mlijeka, ocijedite i izmrvite. Kapulu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.

2. Na zagrijanom ulju popržite kapulu, pa ohladite. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso s poprženom kapulom, zajedno s masnoćom od prženja. Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte rukom. Ostavite smjesu u hladnjaku da se ohladi, pokrijte prozirnom folijom.

3. Vlažnim rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno i spljoštite na debljinu prsta. Polpete pržite na zagrijanom ulju s obje strane dok ne porumene.

4. Umak od rajčice: Na zagrijanom ulju popržite prepolovljene režnjeve češnjaka. Kada počnu rumeniti, izvadite ih iz ulja. Na istom ulju svijetlo popržite brašno uz stalno miješanje. Dodajte koncentrat rajčice i sol, promiješajte i kuhanje na vatri oko 2-3 minute. Ulijte hladnu vodu, miješajte da se ne stvore grudice.

Posluživanje

Poslužite uz restani ili pire krumpir i zelenu salatu. Polpete možete preliti pripremljenim umakom od rajčice.