Sastojci
Za polpete:
- 800 g miješanog mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 kapula
- 3-4 režnja češnjaka
- Peršin po ukusu
- 1 veća feta starog kruha bez kore
- Malo mlijeka (za kruh)
- Sol, papar po ukusu
- Brašno za uvaljati polpete
- Suncokretovo ulje za prženje
Za umak od rajčice:
- 2 žlice ulja
- 2-3 režnja češnjaka
- 2 žlice brašna (ne prepune)
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1/2 žličice soli
- 200-220 ml vode
Priprema
1. Starom kruhu izvadite sredinu, namočite je u malo mlijeka, ocijedite i izmrvite. Kapulu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.
2. Na zagrijanom ulju popržite kapulu, pa ohladite. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso s poprženom kapulom, zajedno s masnoćom od prženja. Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte rukom. Ostavite smjesu u hladnjaku da se ohladi, pokrijte prozirnom folijom.
3. Vlažnim rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno i spljoštite na debljinu prsta. Polpete pržite na zagrijanom ulju s obje strane dok ne porumene.
4. Umak od rajčice: Na zagrijanom ulju popržite prepolovljene režnjeve češnjaka. Kada počnu rumeniti, izvadite ih iz ulja. Na istom ulju svijetlo popržite brašno uz stalno miješanje. Dodajte koncentrat rajčice i sol, promiješajte i kuhanje na vatri oko 2-3 minute. Ulijte hladnu vodu, miješajte da se ne stvore grudice.
Posluživanje
Poslužite uz restani ili pire krumpir i zelenu salatu. Polpete možete preliti pripremljenim umakom od rajčice.