Bogati umak od šampinjona s vrhnjem i peršinom

Bogati umak od šampinjona

Sastojci

  • 250 g šampinjona
  • 1 mala glavica crvenog luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Po ukusu: biber, so, ulje
  • Peršun za posipanje

Priprema

1. Sitno isjeckajte crveni luk. Šampinjone očistite pomoću ubrusa i narežite na željene komade.

2. Na malo zagrijanog ulja propržite luk dok ne postane staklast.

3. Kada luk postane zlatan, dodajte narezane šampinjone i miješajte dok gljive ne puste svoj sok.

4. Dinstajte oko 15 minuta, povremeno dodajući malo vruće vode kako bi umak bio kremast.

5. Dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i pobiberite po želji. Pustite da prokuha.

6. Kada umak proključa, sklonite ga sa vatre i pospite sitno sjeckanim peršunom.

Posluživanje

Ovaj umak je odličan uz piletinu, teletinu, meso sa roštilja, pomfrit ili kuhanu tjesteninu.