Sastojci
- 200 g špageta (Podravka špageti po želji)
- 150 g mesa: slanina, pečena svinjska lopatica ili dimljeni svinjski vrat
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žumanjka
- 200 ml kisele pavlake
- 1 češanj češnjaka
- Po ukusu: sol, papar, nasjeckani peršun
- Količina naribanog parmezana po želji
Priprema
1. U kipuću, prethodno posoljenu vodu stavite špagete i kuhajte prema uputama.
2. U isto vrijeme, na maslinovom ulju popržite sitno sjeckanu dimljenu slaninu, pečenu svinjetinu ili dimljeni vrat (odabrala sam svinjsku pečenu lopaticu) dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava, što obično traje oko 5 minuta. Pred kraj dodajte sitno isjeckani češnjak i miješajte.
3. U posebnoj posudi dobro umutite žumanjke s kiselom pavlakom, dodajte nasjeckani peršun, mljeveni papar i malo soli. Smjesu lagano ulijte u tavu s prženim mesom i miješajte još 2 minute, a zatim sklonite s vatre.
4. Kada su špageti gotovi, ocijedite ih i stavite u veću, dublju posudu. Prelijte ih s pripremljenom smjesom (ostavite 2-3 žlice za finalno prelivanje) i dobro promiješajte.
5. Na kraju, prelijte špagete s ostatkom umaka i pospite s malo usitnjenog suhog peršuna. Poslužite odmah i uživajte! 🙂