Mirisni dvoboj kolač s kakaom i vanilijom

Mirisni dvoboj kolač

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • rum po ukusu (preporuka: nemojte štedjeti)
  • 2 kašike kakaa u prahu (za tamni sloj)

Priprema

1. U jednoj činiji sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte jaja, ulje, mlijeko i rum, pa sve umutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovinu umiješajte kakao u prahu i dobro sjedinite.

3. Kalup za kuglof ili duguljasti kalup premažite uljem i pospite brašnom. Ulijte pola svijetle smjese, zatim polovinu tamne, pa ponovite redoslijed još jednom. Time ćete dobiti lijep „mramorni“ uzorak prilikom rezanja.

4. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha, kolač je gotov.

5. Ohladite u kalupu nekoliko minuta, zatim pažljivo izvadite i poslužite uz šoljicu kafe ili čaja. Uživajte!