Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 150 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- rum po ukusu (preporuka: nemojte štedjeti)
- 2 kašike kakaa u prahu (za tamni sloj)
Priprema
1. U jednoj činiji sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte jaja, ulje, mlijeko i rum, pa sve umutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovinu umiješajte kakao u prahu i dobro sjedinite.
3. Kalup za kuglof ili duguljasti kalup premažite uljem i pospite brašnom. Ulijte pola svijetle smjese, zatim polovinu tamne, pa ponovite redoslijed još jednom. Time ćete dobiti lijep „mramorni“ uzorak prilikom rezanja.
4. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha, kolač je gotov.
5. Ohladite u kalupu nekoliko minuta, zatim pažljivo izvadite i poslužite uz šoljicu kafe ili čaja. Uživajte!