Dagnje u domaćem bijelom umaku s vinom i prezlom

Dagnje u domaćem bijelom umaku s vinom i prezlom

Sastojci

  • 1 kg svježih dagnji
  • 4 do 5 režnjeva češnjaka
  • vezica svježeg peršina
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje (tek da pokrije dno lonca)
  • krušne mrvice (prezla), po potrebi

Priprema

Prvo dobro očistite dagnje – uklonite končiće i oribajte ljuske četkicom pod mlazom hladne vode. Kada završite, ocijedite vodu i stavite školjke u zdjelu. Poklopite i stavite u frižider dok ne pripremite osnovu za buzaru.

Češnjak i peršin usitnite nožem. U lonac ulijte toliko maslinovog ulja da lagano prekrije dno. Na blagoj vatri zagrijte ulje i dodajte češnjak. Kratko ga prepržite – pazite da ne posmeđi. Ubacite peršin i sve zajedno kratko prodinstajte.

Izvadite dagnje iz frižidera, ponovno ocijedite ako je ostalo vode. Ubacite ih u lonac s uljem, češnjakom i peršinom. Sve dobro promiješajte da se okusi prožmu. Poklopite i nemojte dodavati sol – školjke će same dati potrebnu slanost.

Povremeno promiješajte. Kada se dagnje počnu otvarati, zalijte ih s bijelim vinom i opet nježno promiješajte. Ostavite poklopljeno još nekoliko minuta da alkohol ispari i da se razviju svi okusi.

U sredinu lonca napravite malu udubinu i u nju dodajte krušne mrvice. Lagano ih umiješajte kuhačom u saft – mrvice će zgusnuti umak. Nakon toga sve zajedno još jednom dobro promiješajte i ostavite poklopljeno jednu minutu.

Kad su sve školjke otvorene, ugasite vatru. Poslužite odmah dok je toplo, s malo kruha sa strane za umakanje u saft.