Slojevita zapečena tjestenina s mesnim umakom i bešamelom

Slojevita zapečena tjestenina s mesnim umakom i bešamelom

Sastojci

Za ragu

  • 80 g crvenog luka
  • 1 žlica maslinovog ulja (ili po želji)
  • 400 g mljevene junetine
  • 1 konzerva oguljene rajčice (ili svježa tijekom ljeta)
  • 1 srednja mrkva, naribana
  • 50 g korijena celera, sitno naribanog
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1 dl crnog vina
  • prstohvat mješavine suhog bilja (origano, bosiljak, kadulja, ružmarin, papar)
  • sol po ukusu

Za bešamel

  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice brašna
  • 3 dl mlijeka
  • 4 dl vode
  • 1 žličica soli
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili sličan)
  • prstohvat muškatnog oraščića

Ostalo

  • 500 g lazanja tijesta
  • 150 g tvrdog sira za posipanje

Priprema

Na ulju pirjajte luk dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte mljeveno meso i miješajte dok se lijepo ne razmrvi i ne počne dobivati boju. Podlijte s vinom i pustite da lagano ispari.

Umiješajte naribanu mrkvu i celer, dodajte sol, pa zalijte vodom da sve prekrije. Kuhajte na tihoj vatri otprilike 20 minuta, uz povremeno dolijevanje vode kako se umak ne bi presušio.

Kad povrće omekša, ubacite rajčicu i šećer, a zatim razmućeno brašno s vodom da umak lagano zgusne. Umiješajte protisnuti češnjak i začinsku mješavinu. Ragu neka prokuha još nekoliko minuta.

U međuvremenu napravite bešamel: na ulju kratko propržite brašno dok ne posvijetli, maknite s vatre i postupno umiješajte mlijeko s vodom. Vratite na laganu vatru i kuhajte miješajući dok se ne zgusne. Na kraju dodajte naribani sir i muškatni oraščić.

U vatrostalnu posudu (26×36 cm) prvo rasporedite tanak sloj bešamela, zatim listove lazanja, potom mesni umak i opet bešamel. Slaganje nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s raguom i bešamelom.

Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 200°C oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta da se zapeče.

Kada izvadite iz pećnice, ostavite 15 minuta da odstoji – to će omogućiti da se lazanja lijepo reže i zadrži savršen oblik. Poslužite dok je topla.