Slojevita zapečena tjestenina s mesnim umakom i bešamelom
Sastojci
Za ragu
- 80 g crvenog luka
- 1 žlica maslinovog ulja (ili po želji)
- 400 g mljevene junetine
- 1 konzerva oguljene rajčice (ili svježa tijekom ljeta)
- 1 srednja mrkva, naribana
- 50 g korijena celera, sitno naribanog
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 žličice šećera
- 2 žlice brašna
- 1 dl crnog vina
- prstohvat mješavine suhog bilja (origano, bosiljak, kadulja, ružmarin, papar)
- sol po ukusu
Za bešamel
- 3 žlice ulja
- 2 žlice brašna
- 3 dl mlijeka
- 4 dl vode
- 1 žličica soli
- 50 g naribanog sira (parmezan ili sličan)
- prstohvat muškatnog oraščića
Ostalo
- 500 g lazanja tijesta
- 150 g tvrdog sira za posipanje
Priprema
Na ulju pirjajte luk dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte mljeveno meso i miješajte dok se lijepo ne razmrvi i ne počne dobivati boju. Podlijte s vinom i pustite da lagano ispari.
Umiješajte naribanu mrkvu i celer, dodajte sol, pa zalijte vodom da sve prekrije. Kuhajte na tihoj vatri otprilike 20 minuta, uz povremeno dolijevanje vode kako se umak ne bi presušio.
Kad povrće omekša, ubacite rajčicu i šećer, a zatim razmućeno brašno s vodom da umak lagano zgusne. Umiješajte protisnuti češnjak i začinsku mješavinu. Ragu neka prokuha još nekoliko minuta.
U međuvremenu napravite bešamel: na ulju kratko propržite brašno dok ne posvijetli, maknite s vatre i postupno umiješajte mlijeko s vodom. Vratite na laganu vatru i kuhajte miješajući dok se ne zgusne. Na kraju dodajte naribani sir i muškatni oraščić.
U vatrostalnu posudu (26×36 cm) prvo rasporedite tanak sloj bešamela, zatim listove lazanja, potom mesni umak i opet bešamel. Slaganje nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s raguom i bešamelom.
Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 200°C oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta da se zapeče.
Kada izvadite iz pećnice, ostavite 15 minuta da odstoji – to će omogućiti da se lazanja lijepo reže i zadrži savršen oblik. Poslužite dok je topla.