Domaći varivo s keljom i suhim mesom

Domaći varivo s keljom i suhim mesom

Sastojci (za 6 osoba)

  • 1 glavica kelja
  • 1 veća glavica luka
  • 2 do 3 krumpira
  • 2 mrkve
  • 300 g suhog svinjskog mesa (npr. kobasica ili slanine)
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ulje po potrebi
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Na ugrijanom ulju najprije kratko popržite sitno sjeckani luk. Kad počne dobivati boju, ubacite očišćeni i trakasto narezani kelj te mrkvu narezanu na kolutiće. Dinstajte dok kelj ne omekša i ne smanji volumen.

Dodajte na kockice izrezan krumpir i komadiće suhog mesa. Posolite, popaprite, dodajte malo vode tek toliko da prekrije sastojke, i pustite da sve lagano kuha dok krumpir ne omekša. U tom vremenu će se i kelj u potpunosti skuhati.

U međuvremenu, pripremite zapršku. Na manjoj tavi ugrijte nekoliko žlica ulja, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite samo dok ne zamiriši – pazite da ne zagori. Potom umiješajte brašno i odmah nakon toga crvenu papriku. Sve zajedno miješajte par sekundi dok se ne sjedini.

Zapršku dodajte u lonac s varivom, promiješajte i pustite da lagano kuha još desetak minuta. Na kraju provjerite okus i po potrebi dodatno začinite.

Posluživanje

Ovo toplo i zasitno jelo poslužite uz kukuruzni ili tamni kruh. Najbolje prija dok je svježe kuhano, no može se podgrijati i sutradan – tada je još aromatičnije.