Domaći varivo s keljom i suhim mesom
Sastojci (za 6 osoba)
- 1 glavica kelja
- 1 veća glavica luka
- 2 do 3 krumpira
- 2 mrkve
- 300 g suhog svinjskog mesa (npr. kobasica ili slanine)
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- ulje po potrebi
- sol i papar po ukusu
Priprema
Na ugrijanom ulju najprije kratko popržite sitno sjeckani luk. Kad počne dobivati boju, ubacite očišćeni i trakasto narezani kelj te mrkvu narezanu na kolutiće. Dinstajte dok kelj ne omekša i ne smanji volumen.
Dodajte na kockice izrezan krumpir i komadiće suhog mesa. Posolite, popaprite, dodajte malo vode tek toliko da prekrije sastojke, i pustite da sve lagano kuha dok krumpir ne omekša. U tom vremenu će se i kelj u potpunosti skuhati.
U međuvremenu, pripremite zapršku. Na manjoj tavi ugrijte nekoliko žlica ulja, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite samo dok ne zamiriši – pazite da ne zagori. Potom umiješajte brašno i odmah nakon toga crvenu papriku. Sve zajedno miješajte par sekundi dok se ne sjedini.
Zapršku dodajte u lonac s varivom, promiješajte i pustite da lagano kuha još desetak minuta. Na kraju provjerite okus i po potrebi dodatno začinite.
Posluživanje
Ovo toplo i zasitno jelo poslužite uz kukuruzni ili tamni kruh. Najbolje prija dok je svježe kuhano, no može se podgrijati i sutradan – tada je još aromatičnije.