Domaće mekike iz tave – hrskave i šupljikave
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca ili 1 kesica suhog
- 1 žličica soli
- 1 jaje (može i bez)
- oko 4 dl mlake vode ili mješavine mlijeka i vode
- ulje za prženje
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac, zatim postupno ulijevajte mlaku tekućinu i miješajte drvenom kuhačom. Mijesite tako desetak minuta dok tijesto ne postane elastično i mekano, te se počne odvajati od rubova zdjele. Tijekom miješanja pojavit će se mjehurići – to je dobar znak.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto digne. Nakon desetak minuta promiješajte tijesto još jednom i ostavite da naraste do vrha posude.
U manjoj dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja da mekike mogu slobodno plivati. Idealno je pržiti jednu po jednu jer se tada mogu zalijevati vrućim uljem, što pomaže da se napušu i ostanu lagane.
Kad se ulje dobro zagrije, smanjite temperaturu na srednju. Ruke navlažite vodom, uzmite komad tijesta veličine manje jabuke, lagano ga razvucite i stavite u vruće ulje. Tijesto polijevajte uljem sa svih strana kako bi se ravnomjerno napuhalo.
Pržite svaku mekiku oko 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Kad su gotove, izvadite ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.
Poslužite tople, same ili uz jogurt, sir, džem ili što god volite. Savršen izbor za doručak ili popodnevni zalogaj.