Domaće mesne kuglice u mirisnom umaku od rajčice

Domaće mesne kuglice u mirisnom umaku od rajčice

Sastojci (za 6 osoba)

Za ćufte:

  • 500 g mljevenog mesa po izboru
  • 2 jaja (srednje veličine)
  • 100 g riže
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica Vegete
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • malo peršinovog lista
  • slatka mljevena paprika
  • 1 mala šalica vode
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • 0,5 l pasirane rajčice
  • 0,5 dcl ulja
  • 3–4 žlice glatkog brašna
  • 2 l vode
  • 1 ravna žlica šećera
  • 1 ravna žlica Vegete
  • sol, papar
  • komadić suhog mesa (po želji)

Priprema

Sitno nasjeckajte i crveni i bijeli luk – možete koristiti i blender za bržu pripremu.

Rižu stavite kuhati u blago posoljenu vodu – samo do pola skuhajte, da zadrži čvrstoću.

U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso s napola kuhanom rižom, lukom, jajima, mrvicama, začinima i vodom. Miješajte rukama dok se sve lijepo ne sjedini. Ostavite kratko da odstoji kako bi se okusi sjedinili.

Za umak: na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte brašno i miješajte dok ne dobije zlatnu boju. Ulijte pasiranu rajčicu, vodu i začine. Dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne. Po želji možete dodati komadić suhog mesa radi punijeg okusa.

Kad je umak spreman, vlažnim rukama oblikujte kuglice od pripremljene smjese i pažljivo ih spuštajte u lonac. Kuhajte ih u lagano kipućem umaku oko 15 minuta – bit će gotove kada počnu “plivati” i kad vilica lako ulazi u njih.

Poslužite toplo uz pire krumpir, tjesteninu ili jednostavno s domaćim kruhom. Dobar tek!