Zapečena složenka s tikvicama i mljevenim mesom

Zapečena složenka

Sastojci (za 4 osobe)

Osnovno

  • 1 kg tikvica
  • Vegeta po ukusu

Za nadjev

  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 2 manje šargarepe
  • 400 g mljevenog mesa od junećeg buta
  • 2 čena bijelog luka
  • Vegeta i biber po ukusu
  • Ulje

Za preljev

  • 2 jaja
  • Malo mlijeka
  • 4 kašike kisele pavlake
  • Vegeta po ukusu

Priprema

  1. Na malo zagrijanog ulja stavite dinstati sitno nasjeckani crveni luk i naribanu šargarepu. Pržite dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mljeveno meso i miješajte dok meso ne izgubi ružičastu boju – otprilike 10 minuta. Začinite vegetom i biberom, dodajte sitno sjeckani bijeli luk i sve dobro izmiješajte.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tikvice operite i narežite na kolutove, posolite vegetom. Ulagano nauljenu posudu za pečenje složite polovicu tikvica, preko njih nadjev s mesom, pa zatim preostale tikvice. Pokrijte posudu i stavite u pećnicu.
  4. Nakon 40 minuta, musaku prelijte smjesom jaja, mlijeka, kisele pavlake i vegete. Vratite u pećnicu na dodatnih 20 minuta na 150 °C – ovaj put bez poklopca – kako bi se zapečeni preljev lijepo uhvatio.

Posluživanje

Najbolje poslužiti toplo, uz svježu salatu ili jogurt. Ova musaka je lagana, ali istovremeno bogatog okusa i hranjiva.