Zlatni uštipci s jogurtom – mekani i sočni zalogaji

Zlatni uštipci s jogurtom

Sastojci (za 3 osobe)

  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • oko 1,5 dl jogurta
  • ulje za prženje

Priprema

  1. U zdjeli umutite jaje s jogurtom i solju. Dodajte brašno i prašak za pecivo, te miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu.
  2. Zagrijte ulje u dubljoj tavi, zatim smanjite vatru na srednje nisku da uštipci polako dobiju zlatnu boju, a iznutra ostanu mekani.
  3. Pomognite si kafenom kašičicom: umočite je u ulje, zahvatite dio smjese i pažljivo je spustite u ulje.
  4. Pecite uštipke dok ne porumene s obje strane, zatim ih izvadite i stavite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Posluživanje

Uštipci su izvrsni topli, uz sir, ajvar ili neki blagi umak po želji.