Zapečeni složenac od patlidžana i sira u aromatičnom umaku

Zapečeni složenac od patlidžana i sira u aromatičnom umaku

Sastojci

  • 900 g patlidžana
  • 400 g pelata (konzervirane rajčice)
  • 3 veće svježe rajčice ili 2-3 dl passate
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 vezica svježeg bosiljka
  • 100 g polutvrdog sira (npr. scamorza, provola)
  • 60 g svježeg sira (ricotta, primo sale)
  • 30–40 g ribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu

Priprema

  1. Patlidžane operite, uklonite peteljku i narežite na kolutove ili po dužini na tanke ploške (oko 0,5 cm).
  2. Koru nije nužno uklanjati. Ako znate da su patlidžani gorki, nakon rezanja ih posolite, ostavite pola sata, pa ih isperite i posušite.
  3. Pločice složite na papir za pečenje, premažite ih maslinovim uljem s obje strane i pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 30 minuta.
  4. Za umak: nasjeckajte pelate, oguljene rajčice i stavite u tavu s dvije žlice ulja, listićima bosiljka i 2 češnja češnjaka. Posolite po ukusu.
  5. Kuhajte umak uz povremeno miješanje dok se ne zgusne, oko 20 minuta. Na kraju dodajte još malo maslinovog ulja.
  6. Ribani polutvrdi sir pripremite, a svježi sir narežite na manje komade. Parmezan pomiješajte s protisnutim češnjakom i nasjeckanim bosiljkom.
  7. Priprema za slaganje: vatrostalnu posudu lagano nauljite, stavite sloj umaka, pa patlidžane jedan uz drugi.
  8. Na patlidžane ide red polutvrdog i svježeg sira, zatim dio umaka i parmezan.
  9. Ponovite slojeve – patlidžani, sirevi, umak, parmezan.
  10. Na kraju završite s patlidžanima i umakom, pospite preostalim parmezanom.
  11. Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne porumeni.
  12. Ostavite da se prohladi prije serviranja. Uživajte!