Zapečene tikvice punjene sočnim mesom i sirom

Zapečene tikvice punjene sočnim mesom i sirom

Sastojci

  • 5 do 6 manjih tikvica
  • 1 glavica crvenog luka
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 do 2 lista lovora
  • koncentrat rajčice (po ukusu)
  • sol, papar, češnjak u prahu
  • 200 g naribanog sira (gauda ili po želji)

Priprema

Na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso, lovorov list, sol, papar i prstohvat češnjaka u prahu. Pirjajte na srednjoj vatri oko 30 minuta, povremeno podlijevajući vodom.

Dok se meso kuha, operite tikvice i prerežite ih po dužini. Izdubite unutrašnjost malom žličicom, pazeći da ostanu čvrste.

Dobiveno “meso” tikvica nasjeckajte i ubacite u tavu s mesom, pred kraj kuhanja, kako bi omekšalo i pustilo sokove.

Pred kraj kuhanja dodajte nekoliko žlica koncentrata rajčice i sve dobro promiješajte.

Pripremljenim nadjevom napunite tikvice, pospite naribanim sirom i posložite ih u prethodno nauljenu posudu za pečenje.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a sir se lijepo otopi i zapeče.

Poslužite toplo uz prilog po želji ili kao samostalan obrok.