Zapečene tikvice punjene sočnim mesom i sirom
Sastojci
- 5 do 6 manjih tikvica
- 1 glavica crvenog luka
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 1 do 2 lista lovora
- koncentrat rajčice (po ukusu)
- sol, papar, češnjak u prahu
- 200 g naribanog sira (gauda ili po želji)
Priprema
Na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso, lovorov list, sol, papar i prstohvat češnjaka u prahu. Pirjajte na srednjoj vatri oko 30 minuta, povremeno podlijevajući vodom.
Dok se meso kuha, operite tikvice i prerežite ih po dužini. Izdubite unutrašnjost malom žličicom, pazeći da ostanu čvrste.
Dobiveno “meso” tikvica nasjeckajte i ubacite u tavu s mesom, pred kraj kuhanja, kako bi omekšalo i pustilo sokove.
Pred kraj kuhanja dodajte nekoliko žlica koncentrata rajčice i sve dobro promiješajte.
Pripremljenim nadjevom napunite tikvice, pospite naribanim sirom i posložite ih u prethodno nauljenu posudu za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a sir se lijepo otopi i zapeče.
Poslužite toplo uz prilog po želji ili kao samostalan obrok.