Sastojci (za 4 osobe)
Osnovno
- 1 kg tikvica
- Vegeta po ukusu
Za nadjev
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 manje šargarepe
- 400 g mljevenog mesa od junećeg buta
- 2 čena bijelog luka
- Vegeta i biber po ukusu
- Ulje
Za preljev
- 2 jaja
- Malo mlijeka
- 4 kašike kisele pavlake
- Vegeta po ukusu
Priprema
- Na malo zagrijanog ulja stavite dinstati sitno nasjeckani crveni luk i naribanu šargarepu. Pržite dok ne omekšaju.
- Dodajte mljeveno meso i miješajte dok meso ne izgubi ružičastu boju – otprilike 10 minuta. Začinite vegetom i biberom, dodajte sitno sjeckani bijeli luk i sve dobro izmiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tikvice operite i narežite na kolutove, posolite vegetom. Ulagano nauljenu posudu za pečenje složite polovicu tikvica, preko njih nadjev s mesom, pa zatim preostale tikvice. Pokrijte posudu i stavite u pećnicu.
- Nakon 40 minuta, musaku prelijte smjesom jaja, mlijeka, kisele pavlake i vegete. Vratite u pećnicu na dodatnih 20 minuta na 150 °C – ovaj put bez poklopca – kako bi se zapečeni preljev lijepo uhvatio.
Posluživanje
Najbolje poslužiti toplo, uz svježu salatu ili jogurt. Ova musaka je lagana, ali istovremeno bogatog okusa i hranjiva.