Sastojci
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 kg krompira (narezanog na kolutove)
- so, biber, vegeta – po ukusu
- po želji: kumin i sjeckani peršun
Za preljev:
- 3 jaja
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl pavlake (kisele ili neutralne)
Priprema
- Luk sitno nasjeckajte i kratko prodinstajte na malo ulja. Zatim dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i začinite po želji. Pirjajte nekoliko minuta dok meso ne omekša.
- Krompir ogulite, operite i narežite na tanke kolutove. Posolite ga, dodajte malo ulja i lagano promiješajte.
- Nauljite tepsiju i složite prvi sloj krompira, tako da pokrijete dno. Preko krompira rasporedite pripremljeno meso, zatim ponovno sloj krompira. Ako koristite manju posudu, možete redati slojeve naizmjenično dok ne potrošite sve sastojke.
- Prelijte sve s oko 2 dcl tople vode. Stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite na 220 °C oko 40 minuta.
- Pred kraj pečenja pripremite preljev: umutite jaja s mlijekom i pavlakom. Izvadite musaku iz rerne, prelijte smjesom i vratite da se zapeče još nekoliko minuta dok površina ne dobije zlatnu boju.
- Gotovu musaku ostavite da se malo ohladi prije rezanja – tako će se lakše izrezati i zadržati oblik.