Voćna torta sa puslicama i kremom – savršeni “ledeni” slojevi

Voćna torta sa puslicama i kremom

Sastojci

Za koru:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 velika žlica jabučnog octa

Za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g margarina

Dodatno:

  • 500 ml slatkog vrhnja (ili više, po ukusu)
  • banane, jagode, kivi ili drugo svježe voće
  • limunov sok (za banane)

Priprema

  1. Kora: Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka, zatim dodajte šećer i ocat. Nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Izlijte je u veliki lim obložen papirom za pečenje i pecite 60 minuta na 150°C dok lagano ne porumeni. Ohlađenu koru vodoravno prerežite na tri jednake trake.
  2. Krema: Žumanjke umutite sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer. Mlijeko zagrijte do vrenja, zatim lagano dodajte smjesu od žumanjaka i kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, dodajte omekšali margarin i sve dobro izmiksajte. Umutite slatko vrhnje posebno do čvrstog šlaga.
  3. Slaganje: Prvu koru stavite na tacnu, premažite kremom, dodajte kolutove banana koje ste poškropili limunovim sokom, a preko toga sloj umućenog vrhnja. Nastavite slagati i drugu i treću koru istim redoslijedom, koristeći voće po želji. Zadnji sloj premažite ostatkom šlaga i po želji ukrasite.

Napomena

Voće poput banana obavezno poprskajte limunovim sokom kako bi zadržalo svježinu. Torta je najbolja kada prenoći u frižideru.