Sastojci
Za koru:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 1 velika žlica jabučnog octa
Za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice glatkog brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 250 g margarina
Dodatno:
- 500 ml slatkog vrhnja (ili više, po ukusu)
- banane, jagode, kivi ili drugo svježe voće
- limunov sok (za banane)
Priprema
- Kora: Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka, zatim dodajte šećer i ocat. Nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Izlijte je u veliki lim obložen papirom za pečenje i pecite 60 minuta na 150°C dok lagano ne porumeni. Ohlađenu koru vodoravno prerežite na tri jednake trake.
- Krema: Žumanjke umutite sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer. Mlijeko zagrijte do vrenja, zatim lagano dodajte smjesu od žumanjaka i kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, dodajte omekšali margarin i sve dobro izmiksajte. Umutite slatko vrhnje posebno do čvrstog šlaga.
- Slaganje: Prvu koru stavite na tacnu, premažite kremom, dodajte kolutove banana koje ste poškropili limunovim sokom, a preko toga sloj umućenog vrhnja. Nastavite slagati i drugu i treću koru istim redoslijedom, koristeći voće po želji. Zadnji sloj premažite ostatkom šlaga i po želji ukrasite.
Napomena
Voće poput banana obavezno poprskajte limunovim sokom kako bi zadržalo svježinu. Torta je najbolja kada prenoći u frižideru.