Voćna Pavlova torta u tri sloja – lagana i kremasta
Sastojci
Kore
- 5 bjelanjaka
- 220 g šećera
- 1/2 žličice esencije vanilije
- 1 žličica octa
Nadjev
- 600 ml vrhnja za šlag
- 2 šlag fixa (po želji)
- 300–400 g svježeg voća (ili više, prema ukusu)
- 1 žlica šećera u prahu
- nekoliko komadića badema za posipanje
Priprema
Pećnicu zagrijte na 140°C. Na papiru za pečenje nacrtajte tri kruga promjera oko 18 cm – rasporedite ih na dva pleha.
U suhoj posudi mikserom umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Zatim, postupno dodajte šećer, ocat i vaniliju, neprestano miksajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
Pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedite unutar iscrtanih krugova. Lagano poravnajte površinu špatulom i stavite peći.
Kore sušite u pećnici 60 minuta na istoj temperaturi. Nakon toga samo ugasite pećnicu i ostavite ih unutra da se dodatno prosuše.
Kad se potpuno ohlade, pažljivo ih odvojite od papira (možete koristiti suprotnu stranu noža) i ostavite sa strane.
Istucite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Ako koristite neslađeni šlag, dodajte šećer u prahu i šlag fix prema potrebi.
Na tanjur stavite prvu koru, premažite ju dijelom šlaga, rasporedite svježe voće. Zatim stavite drugu koru, ponovite postupak i na kraju treću.
Završni sloj šlaga dekorirajte preostalim voćem i lagano pospite bademima. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se svi okusi prožmu.
Servirajte hladno – lagana, voćna Pavlova uvijek oduševljava!