Sastojci (za 6 osoba)
Za nadjev:
- 700 g miješanog mljevenog mesa
- 2 glavice luka (sitno nasjeckane)
- 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 6 žlica riže
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 žlica vegete
Ostalo:
- 1 kg paprika (najbolje tanke babure)
- 1/2 dl maslinova ulja
- 2 žlice glatkog brašna
- 2–3 žlice koncentrata rajčice
- 1 grančica lišća celera (ili komad korijena)
- malo soli
Priprema
- Operite paprike i pažljivo ih očistite tako da pritisnete oko peteljke palcem u krug, okrećući je. Na taj način izvadit ćete sjeme bez rezanja.
- U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso s lukom, češnjakom, rižom, paprikom u prahu, solju, paprom, peršinom i vegetom. Sve dobro sjedinite.
- Po potrebi, kušajte smjesu – malo sirovog mesa neće štetiti – kako biste prilagodili okus.
- Paprike punite pripremljenom smjesom do vrha, ali bez pretrpavanja.
- U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu lagano popržite brašno, kao da pripremate zapršku.
- Dodajte koncentrat rajčice, kratko promiješajte, pa postupno dolijevajte vodu dok ne dobijete umak željene gustoće.
- U taj umak pažljivo stavite punjene paprike i dodajte grančicu celera.
- Poklopite i kuhajte: u ekspres loncu oko 20 minuta, a u klasičnom loncu sat i pol na laganoj vatri.
- Poslužite toplo, uz obilje umaka – idealno s pire krumpirom ili domaćim kruhom.