Tradicionalne punjene paprike u umaku od rajčice – recept za cijelu obitelj

Tradicionalne punjene paprike

Sastojci (za 6 osoba)

Za nadjev:

  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckane)
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 6 žlica riže
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica vegete

Ostalo:

  • 1 kg paprika (najbolje tanke babure)
  • 1/2 dl maslinova ulja
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2–3 žlice koncentrata rajčice
  • 1 grančica lišća celera (ili komad korijena)
  • malo soli

Priprema

  1. Operite paprike i pažljivo ih očistite tako da pritisnete oko peteljke palcem u krug, okrećući je. Na taj način izvadit ćete sjeme bez rezanja.
  2. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso s lukom, češnjakom, rižom, paprikom u prahu, solju, paprom, peršinom i vegetom. Sve dobro sjedinite.
  3. Po potrebi, kušajte smjesu – malo sirovog mesa neće štetiti – kako biste prilagodili okus.
  4. Paprike punite pripremljenom smjesom do vrha, ali bez pretrpavanja.
  5. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu lagano popržite brašno, kao da pripremate zapršku.
  6. Dodajte koncentrat rajčice, kratko promiješajte, pa postupno dolijevajte vodu dok ne dobijete umak željene gustoće.
  7. U taj umak pažljivo stavite punjene paprike i dodajte grančicu celera.
  8. Poklopite i kuhajte: u ekspres loncu oko 20 minuta, a u klasičnom loncu sat i pol na laganoj vatri.
  9. Poslužite toplo, uz obilje umaka – idealno s pire krumpirom ili domaćim kruhom.