Tradicionalna baklava moje porodice

Tradicionalna baklava moje porodice

Sastojci

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 500 g oraha (polovina mljevena, polovina sjeckana)
  • 3 kašike prezli
  • 100 ml ulja za premazivanje kora
  • 125 ml ulja i 125 g maslaca za prelijevanje

Zaljev (sirup)

  • 800 ml vode
  • 800 g šećera
  • sok od ½ limuna

Priprema

1. Kuhanje sirupa

Prvo pripremite sirup kako bi se mogao ohladiti dok se baklava peče. U lonac stavite vodu i šećer, prokuhajte oko 10 minuta, zatim dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi.

2. Složite baklavu

Podmažite tepsiju dimenzija 20×30 cm. Prilagodite kore veličini pleha – u većini slučajeva ih treba prepoloviti. U posebnoj posudi pomiješajte orahe i prezle.

Počnite slaganjem: stavite tri kore jednu na drugu, svaku premazujući uljem. Četvrtu koru pospite smjesom oraha, petu premažite uljem, pa nastavite naizmjenično sve dok ne potrošite sastojke. Završite s tri kore premazane samo uljem. Jednu dodatnu koru ostavite za kraj.

Baklavu izrežite dijagonalno u obliku rombova. Zagrijte 125 ml ulja s 125 g maslaca i prelijte preko cijele površine. Na vrh stavite onu rezerviranu koru da zaštiti kolač od prepečenosti.

3. Pečenje

Pećnicu zagrijte na 200°C. Pecite prvih 10 minuta na toj temperaturi, zatim smanjite na 180°C i nastavite još 30 minuta. Na kraju ponovno pojačajte na 200°C i pecite dodatnih 10 minuta.

4. Završni koraci

Kada je baklava gotova, izvadite je iz pećnice, pažljivo uklonite gornju koru ako je potamnila i odmah prelijte hladnim sirupom. Prekrijte drugom tepsijom i ostavite 10-ak minuta da gornje kore ne postanu tvrde.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je stavite u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Može stajati više dana, ali će nestati za tren. Prijatno!