Tradicionalna baklava moje porodice
Sastojci
- 500 g tankih kora za baklavu
- 500 g oraha (polovina mljevena, polovina sjeckana)
- 3 kašike prezli
- 100 ml ulja za premazivanje kora
- 125 ml ulja i 125 g maslaca za prelijevanje
Zaljev (sirup)
- 800 ml vode
- 800 g šećera
- sok od ½ limuna
Priprema
1. Kuhanje sirupa
Prvo pripremite sirup kako bi se mogao ohladiti dok se baklava peče. U lonac stavite vodu i šećer, prokuhajte oko 10 minuta, zatim dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi.
2. Složite baklavu
Podmažite tepsiju dimenzija 20×30 cm. Prilagodite kore veličini pleha – u većini slučajeva ih treba prepoloviti. U posebnoj posudi pomiješajte orahe i prezle.
Počnite slaganjem: stavite tri kore jednu na drugu, svaku premazujući uljem. Četvrtu koru pospite smjesom oraha, petu premažite uljem, pa nastavite naizmjenično sve dok ne potrošite sastojke. Završite s tri kore premazane samo uljem. Jednu dodatnu koru ostavite za kraj.
Baklavu izrežite dijagonalno u obliku rombova. Zagrijte 125 ml ulja s 125 g maslaca i prelijte preko cijele površine. Na vrh stavite onu rezerviranu koru da zaštiti kolač od prepečenosti.
3. Pečenje
Pećnicu zagrijte na 200°C. Pecite prvih 10 minuta na toj temperaturi, zatim smanjite na 180°C i nastavite još 30 minuta. Na kraju ponovno pojačajte na 200°C i pecite dodatnih 10 minuta.
4. Završni koraci
Kada je baklava gotova, izvadite je iz pećnice, pažljivo uklonite gornju koru ako je potamnila i odmah prelijte hladnim sirupom. Prekrijte drugom tepsijom i ostavite 10-ak minuta da gornje kore ne postanu tvrde.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je stavite u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Može stajati više dana, ali će nestati za tren. Prijatno!