Sastojci
- 5 jaja
- 1 i pol čaša šećera (oko 300 g)
- 1 čaša jogurta (200 g)
- 1 čaša ulja (170 g)
- 2 čaše brašna (ukupno 270 g)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400–500 g višanja
- prah šećer za posipanje
- vanilin šećer
Napomena: 1 čaša = 2 dl
Priprema
- Razdvojite bjelanjke i žumanjke u dvije posude.
- Mutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, zatim postupno dodajte šećer uz stalno miksanje.
- Kada dobijete sjajnu i gustu smjesu, ostavite mikser.
- Dodajte jedan po jedan žumanjak i lagano ih umiješajte ručno, koristeći špatulu.
- Postepeno umiješajte jogurt, zatim ulje, pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve lagano sjedinite u jednolično tijesto.
- Dobivenu smjesu izlijte u prethodno podmazan i pobrašnjen lim veličine oko 35 x 20 cm.
- Na vrh rasporedite višnje koje su prethodno ocijeđene od viška soka. Vrhom noža ih blago potisnite prema dolje, kako ne bi ostale na površini.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C, pa nakon nekoliko minuta smanjite na 180°C. Vrijeme pečenja je otprilike 40 minuta s ventilacijom.
- Kolač je gotov kada se rubovi počnu odvajati od lima i lagano povlače prema sredini. Površina treba biti blago zapečena.
- Nakon pečenja, ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
- Prije posluživanja obilno pospite prah šećerom pomiješanim s vanilin šećerom.
- Nemojte rezati kolač dok je još topao jer će biti gnjecav i neće imati željenu strukturu.