Sočan biskvit s višnjama – savršen ljetni desert

Sočan biskvit s višnjama

Sastojci

  • 5 jaja
  • 1 i pol čaša šećera (oko 300 g)
  • 1 čaša jogurta (200 g)
  • 1 čaša ulja (170 g)
  • 2 čaše brašna (ukupno 270 g)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400–500 g višanja
  • prah šećer za posipanje
  • vanilin šećer

Napomena: 1 čaša = 2 dl

Priprema

  1. Razdvojite bjelanjke i žumanjke u dvije posude.
  2. Mutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, zatim postupno dodajte šećer uz stalno miksanje.
  3. Kada dobijete sjajnu i gustu smjesu, ostavite mikser.
  4. Dodajte jedan po jedan žumanjak i lagano ih umiješajte ručno, koristeći špatulu.
  5. Postepeno umiješajte jogurt, zatim ulje, pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve lagano sjedinite u jednolično tijesto.
  6. Dobivenu smjesu izlijte u prethodno podmazan i pobrašnjen lim veličine oko 35 x 20 cm.
  7. Na vrh rasporedite višnje koje su prethodno ocijeđene od viška soka. Vrhom noža ih blago potisnite prema dolje, kako ne bi ostale na površini.
  8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C, pa nakon nekoliko minuta smanjite na 180°C. Vrijeme pečenja je otprilike 40 minuta s ventilacijom.
  9. Kolač je gotov kada se rubovi počnu odvajati od lima i lagano povlače prema sredini. Površina treba biti blago zapečena.
  10. Nakon pečenja, ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
  11. Prije posluživanja obilno pospite prah šećerom pomiješanim s vanilin šećerom.
  12. Nemojte rezati kolač dok je još topao jer će biti gnjecav i neće imati željenu strukturu.