Slojevite lazanje s trostrukim sirom i klasičnim Bolognese umakom

Slojevite lazanje s trostrukim sirom i klasičnim Bolognese umakom

Sastojci za 6 osoba

  • 500 g lazanja (bez prethodnog kuhanja)
  • 400 g naribanog sira (Gouda, Trapist ili slično)
  • 80 g ribanog Grana Padano sira
  • 200 g Mozzarelle
  • Maslac za podmazivanje posude

Za umak Bolognese:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 400 g mljevene junetine
  • 400 g mljevene svinjetine
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2–3 mrkve
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 2 dl crnog vina
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 dl mlijeka
  • 1 žličica Vegete
  • Sol i papar po ukusu

Za bešamel umak:

  • 80 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 0,5 žličice muškatnog oraščića
  • Sol i papar po ukusu

Priprema Bolognese umaka

  1. Mrkvu naribajte, a luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu. Kad omekšaju, dodajte češnjak, Vegetu, sol i papar. Dinstajte 10 minuta.
  3. Dodajte meso, bosiljak i peršin te miješajte dok meso ne potamni i tekućina ne ispari, oko 20 minuta.
  4. Ulijte vino, kuhajte dok ne ishlapi, zatim dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte najmanje 20 minuta.
  5. Na kraju dodajte mlijeko i prokuhajte nekoliko minuta. Umak maknite s vatre.

Priprema bešamel umaka

  1. U loncu otopite maslac, dodajte brašno i stalno miješajte pjenjačom dok ne dobije zlatnu boju.
  2. Dodajte muškatni oraščić, sol, papar i postepeno ulijevajte hladno mlijeko. Umak neka se kuha dok ne postane gladak i gust.

Slaganje lazanja

  1. Na dno namašćenog pekača stavite sloj bešamela, zatim listove tijesta, Bolognese, naribani sir, Mozzarellu i Grana Padano. Prelijte bešamelom.
  2. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj neka bude bešamel i ribani sir.
  3. Pecite u pećnici na 180°C oko sat vremena. Prvih 40 minuta pokrijte aluminijskom folijom, zatim otkrijte da zapeče.

Posluživanje

Ostavite lazanje nekoliko minuta da se slegnu prije posluživanja. Izvrsno idu uz zelenu salatu ili čašu crnog vina.