Sastojci (za 4 osobe)
- 2 cijela jaja
- 200 g glatkog brašna
- 200 ml mlakog mlijeka
- 200 ml gazirane mineralne vode
- 1 žlica ulja
- 1 žlica otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Priprema
- U većoj zdjeli razmutite jaja, dodajte pola količine mlijeka i dio brašna. Izmiksajte dok se ne sjedini. Potom dodajte ostatak mlijeka, mineralnu vodu, ulje, otopljeni maslac i sol. Postupno dodajte preostalo brašno miješajući dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
- Smjesu ostavite da odstoji oko 20 minuta – to pomaže da se eventualne grudice potpuno otope i smjesa postane još ujednačenija.
- Tavu za palačinke lagano premažite s par kapi ulja (idealno pomoću silikonske četkice) i dobro je zagrijte prije svake palačinke.
- Napunite kutlaču smjesom i izlijte je na tavu ravnomjerno je raspoređujući. Palačinku pecite jednu do dvije minute, dok ne dobije zlatnu boju, zatim je pažljivo okrenite i ispecite i drugu stranu.
- Gotove palačinke slažite jednu na drugu na tanjur, a kad ispečete posljednju, sve pokrijte prevrnutim tanjurom kako bi ostale mekane i tople.