Savršeno tanke palačinke – osnovni recept za svaki dan

Savršeno tanke palačinke

Sastojci (za 4 osobe)

  • 2 cijela jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • prstohvat soli

Priprema

  1. U većoj zdjeli razmutite jaja, dodajte pola količine mlijeka i dio brašna. Izmiksajte dok se ne sjedini. Potom dodajte ostatak mlijeka, mineralnu vodu, ulje, otopljeni maslac i sol. Postupno dodajte preostalo brašno miješajući dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  2. Smjesu ostavite da odstoji oko 20 minuta – to pomaže da se eventualne grudice potpuno otope i smjesa postane još ujednačenija.
  3. Tavu za palačinke lagano premažite s par kapi ulja (idealno pomoću silikonske četkice) i dobro je zagrijte prije svake palačinke.
  4. Napunite kutlaču smjesom i izlijte je na tavu ravnomjerno je raspoređujući. Palačinku pecite jednu do dvije minute, dok ne dobije zlatnu boju, zatim je pažljivo okrenite i ispecite i drugu stranu.
  5. Gotove palačinke slažite jednu na drugu na tanjur, a kad ispečete posljednju, sve pokrijte prevrnutim tanjurom kako bi ostale mekane i tople.