Lovci na okuse: šnicle u umaku s povrtnim rižotom
Sastojci za šnicle
- 500 g mesa (teletina, junetina, svinjetina ili teleća krmenadla)
- 1 kašika brašna
- 2–3 kašike ulja
- 2 čena bijelog luka
- malo mljevene slatke paprike
- biber po ukusu
- sitno sjeckani peršun
- malo vegete
Sastojci za rižoto i pire
- 1 poriluk
- 100 g miješanog povrća (grašak, boranija, paprika, mrkva)
- parmezan, feta ili bijeli sir (po izboru)
- malo soka od paradajza
- 2 kašike pirinča
- krompir, maslac i mlijeko za pire
Priprema šnicli
Meso narežite na deblje šnicle i lagano izlupajte. Popržite ih na ulju s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su gotove, izvadite ih iz tave.
Na preostalom ulju propržite sitno sjeckani bijeli luk, dodajte brašno, mljevenu papriku, vegetu i biber. Dolijte vode koliko je potrebno da dobijete gusti umak.
Vratite šnicle natrag u umak i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Po želji, kuhajte u ekspres loncu za mekšu teksturu. Na kraju pospite sjeckanim peršunom.
Priprema povrtnog rižota
Na malo ulja popržite nasjeckani poriluk, zatim dodajte povrće i rižu. Sve zajedno kratko propržite, zatim dolijte malo vode i paradajz soka. Dinstajte dok sve ne omekša. Na kraju dodajte naribani sir i promiješajte dok se ne otopi.
Priprema pirea
Krompir skuhajte, procijedite i izmiksajte. Dodajte maslac i mlijeko, pa još jednom izradite mikserom do željene kremaste teksture.
Posluživanje
Poslužite šnicle s obiljem umaka uz porciju toplog rižota i domaćeg krompir pirea. Pravi obrok koji spaja tradiciju i okus.