Lovci na okuse: šnicle u umaku s povrtnim rižotom

Lovci na okuse: šnicle u umaku s povrtnim rižotom

Sastojci za šnicle

  • 500 g mesa (teletina, junetina, svinjetina ili teleća krmenadla)
  • 1 kašika brašna
  • 2–3 kašike ulja
  • 2 čena bijelog luka
  • malo mljevene slatke paprike
  • biber po ukusu
  • sitno sjeckani peršun
  • malo vegete

Sastojci za rižoto i pire

  • 1 poriluk
  • 100 g miješanog povrća (grašak, boranija, paprika, mrkva)
  • parmezan, feta ili bijeli sir (po izboru)
  • malo soka od paradajza
  • 2 kašike pirinča
  • krompir, maslac i mlijeko za pire

Priprema šnicli

Meso narežite na deblje šnicle i lagano izlupajte. Popržite ih na ulju s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su gotove, izvadite ih iz tave.

Na preostalom ulju propržite sitno sjeckani bijeli luk, dodajte brašno, mljevenu papriku, vegetu i biber. Dolijte vode koliko je potrebno da dobijete gusti umak.

Vratite šnicle natrag u umak i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Po želji, kuhajte u ekspres loncu za mekšu teksturu. Na kraju pospite sjeckanim peršunom.

Priprema povrtnog rižota

Na malo ulja popržite nasjeckani poriluk, zatim dodajte povrće i rižu. Sve zajedno kratko propržite, zatim dolijte malo vode i paradajz soka. Dinstajte dok sve ne omekša. Na kraju dodajte naribani sir i promiješajte dok se ne otopi.

Priprema pirea

Krompir skuhajte, procijedite i izmiksajte. Dodajte maslac i mlijeko, pa još jednom izradite mikserom do željene kremaste teksture.

Posluživanje

Poslužite šnicle s obiljem umaka uz porciju toplog rižota i domaćeg krompir pirea. Pravi obrok koji spaja tradiciju i okus.