Ljetni povrtni sataraš – klasik koji osvježava svaki obrok

Ljetni povrtni sataraš

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g paprika
  • 500 g zrelih rajčica
  • 1 veća glavica luka
  • 5 žlica ulja
  • 1 žličica šećera
  • sol po ukusu
  • mljeveni crni papar (Vegeta Maestro)
  • 1 žlica Vegete

Priprema

  1. Paprike očistite od sjemenki i narežite ih na manje komade. Luk narežite na tanke listiće, a rajčice ogulite, odstranite sjemenke i narežite na komadiće.
  2. U širokoj tavi zagrijte ulje i na njemu lagano propržite luk dok ne postane staklast. Umiješajte šećer i kratko pirjajte.
  3. Dodajte narezanu papriku, promiješajte i ostavite da lagano omekša.
  4. Kada paprika postane podatna, dodajte pripremljene rajčice i žlicu Vegete. Nastavite pirjati uz povremeno miješanje sve dok višak tekućine ne ispari.
  5. Na kraju začinite prema ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom.

Sataraš možete poslužiti kao toplo predjelo, samostalan lagani obrok ili kao prilog uz mesna jela i rižu.

Savjet

Ako volite dodatni sloj okusa, umiješajte malo sojinog umaka. Za najbolje rezultate koristite široku tavu – tako će povrće zadržati oblik, a sokovi brzo ispariti.

Zamrzavanje

Jelo možete pripremiti unaprijed i zamrznuti. Nemojte soliti ni papriti prije zamrzavanja. Nakon što se ohladi, podijelite ga u manje posude i čuvajte u zamrzivaču do 60 dana. Za podgrijavanje, ostavite da se preko noći otopi u hladnjaku, a zatim zagrijte na štednjaku ili u pećnici s poklopcem.