Sastojci
- 2 l mlijeka
- 340 g šećera (2×170 g)
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 žlice brašna
- 200 g gustina
- 7 jaja
- 250 g lisnatog tijesta
Priprema
1. Lisnato tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×35 cm ili okrugli 26 cm).
2. Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, a zatim prebacite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta.
3. Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, a ostatak stavite da zakuha. Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilin šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin.
4. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, lagano ulijevajte smjesu od žumanjaka i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kada se krema zgusne, maknite je sa štednjaka i u vruću smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5. Snijeg od bjelanjaka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli, izmiksajte u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodajte 170 g šećera.
6. U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite prvu koru, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta.
7. Kolač ohladite preko noći, a prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu.