Krempita sa bogatom vanilin kremom i hrskavim lisnatim tijestom

Krempita sa bogatom vanilin kremom

Sastojci

  • 2 l mlijeka
  • 340 g šećera (2×170 g)
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 žlice brašna
  • 200 g gustina
  • 7 jaja
  • 250 g lisnatog tijesta

Priprema

1. Lisnato tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×35 cm ili okrugli 26 cm).

2. Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, a zatim prebacite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta.

3. Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, a ostatak stavite da zakuha. Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilin šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin.

4. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, lagano ulijevajte smjesu od žumanjaka i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kada se krema zgusne, maknite je sa štednjaka i u vruću smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.

5. Snijeg od bjelanjaka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli, izmiksajte u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodajte 170 g šećera.

6. U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite prvu koru, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta.

7. Kolač ohladite preko noći, a prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu.