Kremasti umak od maslaca i mlijeka – klasični bešamel
Sastojci
- 800 ml mlijeka
- 70 g maslaca
- 2 žlice glatkog brašna (otprilike 50 g)
- 1/3 žličice naribanog muškatnog oraščića
- 1/3 žličice papra
- 1 žličica soli
Priprema
U loncu na laganoj vatri rastopite maslac. Kad se potpuno otopi, umiješajte brašno i miješajte neprestano dvije minute, dok smjesa ne postane glatka i svijetlo zlatna.
Počnite dodavati toplo mlijeko – u početku vrlo malo, samo nekoliko žlica, da izbjegnete grudice. Kada se počne spajati s maslacem i brašnom, nastavite dodavati ostatak mlijeka uz stalno miješanje.
Kada ste ulili cijelu količinu mlijeka, začinite umak s muškatnim oraščićem, paprom i solju. Nastavite kuhati na srednjoj vatri još nekoliko minuta, dok ne dobijete gustu, svilenkastu teksturu.
Umak je gotov kad fino oblaže stražnju stranu žlice. Maknite s vatre i koristite odmah, ili pokrijte površinu umaka plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica.