Klasik kotlovina sa svježim povrćem i mesom

Klasik kotlovina sa svježim povrćem i mesom

Sastojci

  • 5-6 srednjih mrkvi
  • 3-4 crvena luka
  • 4-5 svježih paprika (rogulja ili ajvaruša)
  • 5-6 svježih rajčica
  • 500 g šampinjona srednje veličine
  • 1 češanj češnjaka
  • 2-3 žlice domaće masti
  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 kg svinjskog vrata
  • 1 kg svinjskih kotleta
  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 3 para domaćih polusuhih kobasica
  • Začini: Vegeta, papar, lovor, vino (po ukusu)
  • Ljutiče ili ljuta feferona (po želji)

Priprema

1. Meso začiniti Vegetom, paprom i sitno nasjeckanim češnjakom. Dodati malo ulja i vina na šnicle, pa ostaviti u tom marinadi nekoliko sati.

2. Povrće oprati, oguliti i narezati: luk na ploške, mrkvu na kolutiće, papriku i rajčicu na šnite, šampinjone na pola, a krumpir prerezati na 4 dijela i kratko obariti (ne skuhati do kraja), pa procijediti.

3. Na dobro ugrijanu kotlovinu staviti mast, a kada se otopi, dodavati komade mesa. Zapeći meso na masnoći dok ne porumeni, a zatim ga posložiti oko rubova kotlovine. U preostalu masnoću staviti povrće i lovorov list.

4. Prvo dinstati luk dok ne postane staklast, povremeno dodavati po malo vode. Nakon 5-6 minuta dodati mrkvu, a potom papriku. Kada luk, mrkva i paprika omekšaju, dodaju se rajčice. Stalno miješati, a meso povremeno uranjati u saft i vraćati gore na lagano pečenje.

5. Pred kraj dodati gljive i napola kuhani krumpir, pa krčkati još nekoliko minuta. Povrće će se raspasti i stvoriti predivan saft koji podsjeća na sataraš, ali je daleko ukusniji.

6. Kada je krumpir gotov, meso još jednom uroniti u saft i sve prebaciti u posudu za posluživanje. Saft s povrćem poslužiti u posebnoj zdjeli.

7. Kotlovina je najfinija tijekom ljeta, kada imamo domaće povrće s punim okusom!