Klasični talijanski tiramisu bez pečenja – desert koji osvaja

Klasični talijanski tiramisu

Sastojci

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 veća pakiranja piškota (ukupno 48 komada)
  • 2,5 dcl svježe skuhane jake crne kave
  • malo ruma

Priprema

  1. Žumanjke miksajte sa šećerom u prahu, zatim ih kuhajte na pari oko 15 do 20 minuta, dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se potpuno ohladi, pa dodajte mascarpone i kratko sve izmiješajte mikserom.
  2. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Potom ga lagano sjedinite s prethodno pripremljenom kremom i sve još jednom lagano izmiksajte.
  3. Piškote kratko umačite u procijeđenu crnu kavu pomiješanu s malo ruma. Polovicu piškota (dva reda po 12 komada) složite na dno poslužavnika. Prekrijte ih polovinom kreme. Zatim ponovite postupak s preostalim piškotama i dovršite kolač ostatkom kreme.
  4. Za kraj, pospite površinu prosijanim kakao prahom kako biste kolaču dali prepoznatljiv izgled i završni dodir.
  5. Savjet: ako planirate pripremiti dvostruku količinu, kremu miješajte odvojeno za svaku mjeru. Velike količine se teže dobro sjedine, pa krema može biti rjeđa nego što treba.