Sastojci za kore
- 6 belanaca
- 120 g šećera
- 80 g brašna
- 4 kašike ulja
- prah za pecivo na vrh noža
Za voćni fil
- 800 g jagoda
- 200 g šećera
- 3 pudinga od jagode
- 70 g margarina
Za fil od vanile
- 500 ml mleka
- 5 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 puding od vanile
- 1 kašika gustina
- 80 g šlaga u prahu
Za glazuru
- 200 g čokolade
- 125 g margarina
Još potrebno
- 200 g šlaga
Priprema
1. Umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati brašno, ulje i prašak za pecivo. Podeliti smesu na dva dela i peći kore na 180°C, oko 12-15 minuta.
2. Jagode i šećer ušpinovati, dodati puding od jagode i sve dobro pomešati. U još topli fil, dodati margarin i mešati dok se ne istopi.
3. 400 ml mleka i 150 g šećera staviti na vatru. U drugoj posudi pomešati žumanca, puding i gustin, pa skuvati puding i ohladiti.
4. Umutiti šlag sa hladnim mlekom, a kada se fil od vanile ohladi, sjediniti ga sa šlagom.
5. Otopiti margarin, dodati čokoladu i napraviti glazuru.
6. Redosled slaganja: kora – fil od jagode – fil od vanile – ponovo kora, fil i glazura. Kada se glazura stegne, ukrasiti tortu šlagom ili pavlakom po želji.
Posluživanje
Torta je savršen izbor za sve vrste proslava, a ujedno je i odlična za uživanje u toplim danima. Uživajte u bogatom okusu!