Domaće varivo od mahuna i teletine – starinski ručak na žlicu

Domaće varivo od mahuna i teletine

Sastojci (za 6 osoba)

  • 1/2 kg žutih mahuna (smrznute – npr. Podravka)
  • 40 dag teletine (narezane na kockice)
  • 2 velike glavice luka (sitno sjeckane)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 srednja krumpira (narezana na kocke)
  • 3 mlade mrkve (narezane na kolutiće)
  • 2 žlice brašna
  • malo crvene slatke paprike
  • 3 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • malo sjeckanog peršina
  • ulje
  • sol i papar
  • po želji vegeta

Priprema

  1. Na malo zagrijanog ulja popržite luk dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu, teletinu, posolite, začinite vegetom i pirjajte dok meso ne omekša.
  2. U tavu ubacite mahune narezane na kraće komade (cca 5 cm) i nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje vodom.
  3. Kada omekšaju i povrće i meso, dodajte brašno i crvenu papriku, dobro promiješajte i kratko prepržite. Kad se počne lijepiti za dno, dolijte vodu do željene gustoće.
  4. Dodajte krumpir narezan na srednje kockice i kuhajte dok ne omekša.
  5. Umiješajte koncentrat rajčice (ili svježu rajčicu) i sve dobro sjedinite. Pustite da lagano krčka još nekoliko minuta.
  6. Na kraju dodajte peršin i češnjak, poklopite, ugasite vatru i ostavite 10 minuta da se okusi sjedine.

Posluživanje

Varivo poslužite toplo uz svježi kruh. Odličan je izbor za lagani ručak na žlicu koji podsjeća na kuhinju naših baka.