Domaće mesne kuglice u mirisnom umaku od rajčice
Sastojci (za 6 osoba)
Za ćufte:
- 500 g mljevenog mesa po izboru
- 2 jaja (srednje veličine)
- 100 g riže
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica Vegete
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja bijelog luka
- malo peršinovog lista
- slatka mljevena paprika
- 1 mala šalica vode
- sol i papar po ukusu
Za umak:
- 0,5 l pasirane rajčice
- 0,5 dcl ulja
- 3–4 žlice glatkog brašna
- 2 l vode
- 1 ravna žlica šećera
- 1 ravna žlica Vegete
- sol, papar
- komadić suhog mesa (po želji)
Priprema
Sitno nasjeckajte i crveni i bijeli luk – možete koristiti i blender za bržu pripremu.
Rižu stavite kuhati u blago posoljenu vodu – samo do pola skuhajte, da zadrži čvrstoću.
U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso s napola kuhanom rižom, lukom, jajima, mrvicama, začinima i vodom. Miješajte rukama dok se sve lijepo ne sjedini. Ostavite kratko da odstoji kako bi se okusi sjedinili.
Za umak: na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte brašno i miješajte dok ne dobije zlatnu boju. Ulijte pasiranu rajčicu, vodu i začine. Dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne. Po želji možete dodati komadić suhog mesa radi punijeg okusa.
Kad je umak spreman, vlažnim rukama oblikujte kuglice od pripremljene smjese i pažljivo ih spuštajte u lonac. Kuhajte ih u lagano kipućem umaku oko 15 minuta – bit će gotove kada počnu “plivati” i kad vilica lako ulazi u njih.
Poslužite toplo uz pire krumpir, tjesteninu ili jednostavno s domaćim kruhom. Dobar tek!