Domaće buhtle s punjenjem – mekane i mirisne

Domaće buhtle s punjenjem – mekane i mirisne

Sastojci

Za 6 osoba

Kvas

  • 1 dcl toplog mlijeka
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1 velika žlica šećera
  • malo brašna

Tijesto

  • 1/2 kg brašna
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg otopljenog maslaca
  • 1,5 – 2 dcl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • naribana limunova korica
  • prstohvat soli

Nadjev

  • marmelada ili čokoladni namaz ili pekmez

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema

1. Priprema kvasca

U malo toplog mlijeka dodajte šećer, izmrvljeni kvasac i malo brašna. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.

2. Miješanje tijesta

Ugrijte mlijeko, otopite maslac i pustite da se prohladi. U mlijeko dodajte razmućeno jaje. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, naribanu limunovu koricu, vanilin šećer, nadošli kvasac, mlijeko s jajem i otopljeni maslac.

3. Izrada i dizanje tijesta

Umijesite glatko tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na toplome mjestu dok ne udvostruči volumen.

4. Punjenje i oblikovanje

Kad je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaku kuglicu lagano spljoštite, stavite žličicu nadjeva i dobro zatvorite. Spoj okrenite prema dolje.

5. Završno dizanje

Buhtle posložite u namašćeni lim jednu do druge i ostavite još malo da narastu.

6. Pečenje

Stavite ih u hladnu pećnicu, uključite na 160°C i pecite oko 30 minuta, ili dok lijepo ne porumene. Prije pečenja ih premažite otopljenim maslacem i po želji pospite šećerom u prahu.

7. Posluživanje

Poslužite ih tople, posute šećerom u prahu. Savršene su uz šalicu čaja ili mlijeka!