Sastojci (za 10 osoba)
Za meso i umak:
-
1,6 kg goveđeg buta (npr. frikando ili plećka)
-
150 g suhe slanine
-
100–150 g masti ili ulja
-
400 g povrća za juhu (mrkva, celer, peršinov korijen + lišće)
-
2 velike glavice luka + 4–5 češnja češnjaka
-
Nekoliko zrna korijandera i po želji malo ljute papričice
-
2 dl prošeka ili zaslađenog crnog vina
-
2 žlice koncentrata rajčice
-
Prstohvat cimeta, naribani muškatni oraščić, 5–6 klinčića
-
5–6 suhih šljiva
-
Sol, papar
Za marinadu:
-
Klinčići, trakice slanine i štapići mrkve za špikanje
-
Vinski ocat razrijeđen s vodom
-
½ l crnog vina (npr. teran) + voda
-
1 crvena kapula ili ljutika + 4 češnja češnjaka
-
Sitno narezani mrkva, poriluk, kapula, celer
-
Lovorov list, ružmarin, zrna papra
Priprema
1. Mariniranje i priprema mesa:
Goveđi but očistite od kožica i špikajte trakicama slanine, štapićima mrkve, češnjakom i klinčićima. Stavite meso u marinadu od octa, vina i povrća i ostavite najmanje 24 sata, idealno 48.
2. Pečenje mesa:
Meso izvadite iz marinade, dobro posušite i na vrućoj masti zapecite sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Izvadite ga, a na istoj masnoći prodinstajte nasjeckano povrće, pa vratite meso u lonac.
3. Pirjanje:
Začinite solju i paprom, dodajte naribani oraščić, prošek ili slatko crno vino, razmućeni koncentrat rajčice i malo tekućine iz marinade. Kuhajte poklopljeno 2,5–3 sata na laganoj vatri.
Pred kraj dodajte suhe šljive. Po potrebi dolijevajte juhom ili vodom. Ako je umak prerijedak, može se zgusnuti mrvicama.
4. Završetak:
Kad meso omekša, narežite ga na tanke ploške. Umak propasirajte i prelijte preko narezanog mesa, te sve još kratko prokuhajte zajedno.
Prilog: Domaći njoki ili luleki
Sastojci:
-
1 kg bijelog krumpira
-
300 g brašna (ovisno o vrsti krumpira)
-
1–2 jaja
-
50 g maslaca
-
Sol
-
Prstohvat naribanog muškatnog oraščića
Skuhajte krumpire, ogulite i dok su još topli protisnite. Dodajte jaja, brašno, sol, oraščić i maslac te zamijesite mekano tijesto. Oblikujte njoke ili luleke, kuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Posluživanje
Poslužite pašticadu s obiljem umaka i svježe kuhanim njokima. Idealno za nedjeljni ručak ili svečanu prigodu – klasičan okus Dalmacije.