Sastojci
- 250 g šampinjona
- 1 mala glavica crvenog luka
- 1 češanj bijelog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Po ukusu: biber, so, ulje
- Peršun za posipanje
Priprema
1. Sitno isjeckajte crveni luk. Šampinjone očistite pomoću ubrusa i narežite na željene komade.
2. Na malo zagrijanog ulja propržite luk dok ne postane staklast.
3. Kada luk postane zlatan, dodajte narezane šampinjone i miješajte dok gljive ne puste svoj sok.
4. Dinstajte oko 15 minuta, povremeno dodajući malo vruće vode kako bi umak bio kremast.
5. Dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i pobiberite po želji. Pustite da prokuha.
6. Kada umak proključa, sklonite ga sa vatre i pospite sitno sjeckanim peršunom.
Posluživanje
Ovaj umak je odličan uz piletinu, teletinu, meso sa roštilja, pomfrit ili kuhanu tjesteninu.