Ako postoji jedno jelo koje se stalno vraća na jelovnike hrvatskih obitelji, to je zapečena piletina s povrćem. Jednostavna za pripremu, prilagodljiva sezoni i ukusna za sve uzraste, ova verzija recepta posebno je popularna među onima koji žele brzo, zdravo i zasitno jelo iz jedne posude.
U nastavku donosimo detaljan recept koji je savršen za ručak, večeru, vikend okupljanja ili pripremu obroka unaprijed.
Sastojci (za 4 osobe)
-
600 g pilećih zabataka ili prsa (bez kože)
-
500 g krumpira
-
2 mrkve
-
1 paprika (crvena ili žuta)
-
1 tikvica
-
1 crveni luk
-
4 češnja češnjaka
-
2 žlice maslinovog ulja
-
1 žličica sušenog origana
-
1 žličica dimljene paprike
-
sol i papar po ukusu
-
nekoliko grančica svježeg peršina
-
sok pola limuna (po želji)
Priprema
Priprema povrća
-
Ogulite krumpir i narežite ga na manje komade. Mrkvu narežite na tanke kolutove, tikvicu na polumjesece, a papriku na trakice.
-
Luk prerežite na pola, pa na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte ili zdrobite.
-
Sve povrće stavite u veliku zdjelu, posolite, popaprite i začinite origanom i dimljenom paprikom.
-
Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i dobro promiješajte.
Priprema piletine
-
Ako koristite zabatke, uklonite kožu. Pileća prsa možete narezati na veće komade.
-
Posolite i popaprite piletinu, pa premažite s malo maslinovog ulja.
-
Po želji, prelijte s malo limunovog soka za dodatnu svježinu.
Složite sve u posudu za pečenje
-
U veliku vatrostalnu posudu stavite povrće, a po vrhu posložite komade piletine.
-
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.
-
Nakon 30 minuta, maknite foliju i nastavite peći još 25–30 minuta dok piletina ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu, a povrće bude mekano.
Posluživanje
Gotovo jelo pospite sitno sjeckanim svježim peršinom. Poslužite uz zelenu salatu, kiselo vrhnje ili komad svježeg domaćeg kruha.
Zašto je ovaj recept toliko popularan?
-
Jednostavna priprema – sve se peče u jednoj posudi
-
Zdravo – bez prženja, puno povrća i malo masnoće
-
Prilagodljivo – možete koristiti sezonsko povrće ili ono što imate pri ruci
-
Obiteljski favorit – djeca ga obožavaju, a odrasli cijene brzinu pripreme
Savjeti za savršenu zapečenu piletinu
-
Ako koristite pileća prsa, pazite da ih ne prepečete – pečena predugo, mogu postati suha. Prekrijte ih folijom ako su gornji slojevi već gotovi.
-
Volite ljuto? Dodajte prstohvat čilija ili malo ljutog ajvara.
-
Želite kremastiju varijantu? Pred kraj pečenja dodajte par žlica vrhnja za kuhanje ili naribani sir.
Moguće varijacije recepta
-
Mediteranska verzija: dodajte masline, cherry rajčice i svježi bosiljak
-
Jesenska verzija: zamijenite tikvicu i papriku batatom i bundevom
-
Veganska verzija: izbacite meso i dodajte više vrsta povrća, poput cvjetače, brokule i slanutka
Koliko dugo se može čuvati?
Ostatke možete pohraniti u hladnjak do 3 dana. Podgrijavanje je najbolje u pećnici kako bi se očuvala hrskava korica. Možete i zamrznuti već pripremljene porcije do 2 mjeseca – idealno za brzi ručak kada nemate vremena.
Zaključak
Zapečena piletina s povrćem nije bez razloga jedan od najtraženijih recepata u Hrvatskoj. Nudi idealan spoj praktičnosti, okusa i zdravlja – a istovremeno se lako prilagođava svakom kućanstvu. Bilo da ste početnik u kuhanju ili iskusni domaći chef, ovaj recept zaslužuje svoje mjesto u vašoj kulinarskoj kolekciji.