Zapečena piletina s povrćem u pećnici: Recept koji nikad ne izlazi iz mode

Ako postoji jedno jelo koje se stalno vraća na jelovnike hrvatskih obitelji, to je zapečena piletina s povrćem. Jednostavna za pripremu, prilagodljiva sezoni i ukusna za sve uzraste, ova verzija recepta posebno je popularna među onima koji žele brzo, zdravo i zasitno jelo iz jedne posude.

U nastavku donosimo detaljan recept koji je savršen za ručak, večeru, vikend okupljanja ili pripremu obroka unaprijed.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 600 g pilećih zabataka ili prsa (bez kože)

  • 500 g krumpira

  • 2 mrkve

  • 1 paprika (crvena ili žuta)

  • 1 tikvica

  • 1 crveni luk

  • 4 češnja češnjaka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 1 žličica sušenog origana

  • 1 žličica dimljene paprike

  • sol i papar po ukusu

  • nekoliko grančica svježeg peršina

  • sok pola limuna (po želji)

Priprema

Priprema povrća

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na manje komade. Mrkvu narežite na tanke kolutove, tikvicu na polumjesece, a papriku na trakice.

  2. Luk prerežite na pola, pa na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte ili zdrobite.

  3. Sve povrće stavite u veliku zdjelu, posolite, popaprite i začinite origanom i dimljenom paprikom.

  4. Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i dobro promiješajte.

Priprema piletine

  1. Ako koristite zabatke, uklonite kožu. Pileća prsa možete narezati na veće komade.

  2. Posolite i popaprite piletinu, pa premažite s malo maslinovog ulja.

  3. Po želji, prelijte s malo limunovog soka za dodatnu svježinu.

Složite sve u posudu za pečenje

  1. U veliku vatrostalnu posudu stavite povrće, a po vrhu posložite komade piletine.

  2. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.

  3. Nakon 30 minuta, maknite foliju i nastavite peći još 25–30 minuta dok piletina ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu, a povrće bude mekano.

Posluživanje

Gotovo jelo pospite sitno sjeckanim svježim peršinom. Poslužite uz zelenu salatu, kiselo vrhnje ili komad svježeg domaćeg kruha.

Zašto je ovaj recept toliko popularan?

  • Jednostavna priprema – sve se peče u jednoj posudi

  • Zdravo – bez prženja, puno povrća i malo masnoće

  • Prilagodljivo – možete koristiti sezonsko povrće ili ono što imate pri ruci

  • Obiteljski favorit – djeca ga obožavaju, a odrasli cijene brzinu pripreme

Savjeti za savršenu zapečenu piletinu

  • Ako koristite pileća prsa, pazite da ih ne prepečete – pečena predugo, mogu postati suha. Prekrijte ih folijom ako su gornji slojevi već gotovi.

  • Volite ljuto? Dodajte prstohvat čilija ili malo ljutog ajvara.

  • Želite kremastiju varijantu? Pred kraj pečenja dodajte par žlica vrhnja za kuhanje ili naribani sir.

Moguće varijacije recepta

  • Mediteranska verzija: dodajte masline, cherry rajčice i svježi bosiljak

  • Jesenska verzija: zamijenite tikvicu i papriku batatom i bundevom

  • Veganska verzija: izbacite meso i dodajte više vrsta povrća, poput cvjetače, brokule i slanutka

Koliko dugo se može čuvati?

Ostatke možete pohraniti u hladnjak do 3 dana. Podgrijavanje je najbolje u pećnici kako bi se očuvala hrskava korica. Možete i zamrznuti već pripremljene porcije do 2 mjeseca – idealno za brzi ručak kada nemate vremena.

Zaključak

Zapečena piletina s povrćem nije bez razloga jedan od najtraženijih recepata u Hrvatskoj. Nudi idealan spoj praktičnosti, okusa i zdravlja – a istovremeno se lako prilagođava svakom kućanstvu. Bilo da ste početnik u kuhanju ili iskusni domaći chef, ovaj recept zaslužuje svoje mjesto u vašoj kulinarskoj kolekciji.