Musaka je slojevito jelo koje kombinira krumpir, mljeveno meso i bešamel umak, stvarajući savršen spoj okusa i tekstura. Ovaj recept donosi klasičnu verziju musake koja je omiljena u mnogim hrvatskim domovima.
Sastojci:
Za slojeve:
-
1 kg krumpira
-
500 g mljevene junetine
-
1 veliki luk
-
2 češnja češnjaka
-
2 žlice maslinovog ulja
-
200 ml pasirane rajčice
-
Sol, papar, suhi origano po ukusu
Za bešamel umak:
-
50 g maslaca
-
50 g brašna
-
500 ml mlijeka
-
Prstohvat muškatnog oraščića
-
Sol i papar po ukusu
Za posipanje:
-
100 g ribanog sira (npr. parmezan ili gauda)
Priprema:
Priprema slojeva:
-
Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške. Skuhajte ih u slanoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali ostanu čvrsti. Ocijedite i ostavite sa strane.
-
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni.
-
Dodajte sitno sjeckani češnjak, pasiranu rajčicu, origano, sol i papar. Kuhajte na srednjoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.
Priprema bešamel umaka:
-
U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete zlatnu smjesu.
-
Postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok umak ne postane gladak i gust.
-
Dodajte muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.
Sastavljanje musake:
-
U namašćenu posudu za pečenje složite red krumpira, zatim sloj mesnog umaka, pa opet krumpir. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krumpira.
-
Prelijte bešamel umakom preko cijele površine i pospite ribanim sirom.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa.
-
Ostavite da se musaka odmori 10-15 minuta prije posluživanja kako bi se lakše rezala.
Savjeti:
-
Za dodatni okus, možete dodati sloj tikvica ili patlidžana između slojeva.
-
Bešamel umak možete obogatiti dodavanjem naribanog sira direktno u umak.
-
Musaku možete pripremiti unaprijed i podgrijati prije posluživanja; okusi će se još bolje prožeti.