Musaka: Tradicionalni recept za omiljeno jelo

Musaka je slojevito jelo koje kombinira krumpir, mljeveno meso i bešamel umak, stvarajući savršen spoj okusa i tekstura. Ovaj recept donosi klasičnu verziju musake koja je omiljena u mnogim hrvatskim domovima.

Sastojci:

Za slojeve:

  • 1 kg krumpira

  • 500 g mljevene junetine

  • 1 veliki luk

  • 2 češnja češnjaka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 200 ml pasirane rajčice

  • Sol, papar, suhi origano po ukusu

Za bešamel umak:

  • 50 g maslaca

  • 50 g brašna

  • 500 ml mlijeka

  • Prstohvat muškatnog oraščića

  • Sol i papar po ukusu

Za posipanje:

  • 100 g ribanog sira (npr. parmezan ili gauda)

Priprema:

Priprema slojeva:

  1. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške. Skuhajte ih u slanoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali ostanu čvrsti. Ocijedite i ostavite sa strane.

  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni.

  3. Dodajte sitno sjeckani češnjak, pasiranu rajčicu, origano, sol i papar. Kuhajte na srednjoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.

Priprema bešamel umaka:

  1. U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete zlatnu smjesu.

  2. Postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok umak ne postane gladak i gust.

  3. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.

Sastavljanje musake:

  1. U namašćenu posudu za pečenje složite red krumpira, zatim sloj mesnog umaka, pa opet krumpir. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krumpira.

  2. Prelijte bešamel umakom preko cijele površine i pospite ribanim sirom.

  3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa.

  4. Ostavite da se musaka odmori 10-15 minuta prije posluživanja kako bi se lakše rezala.

Savjeti:

  • Za dodatni okus, možete dodati sloj tikvica ili patlidžana između slojeva.

  • Bešamel umak možete obogatiti dodavanjem naribanog sira direktno u umak.

  • Musaku možete pripremiti unaprijed i podgrijati prije posluživanja; okusi će se još bolje prožeti.